Vendéglátás

Lehetőleg olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg (lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul fénytörése is jó. Törekedjünk a vékony falú poharak beszerzésére, mert a vastagabb üveg befolyásolhatja a bor hőmérsékletét. A jó kóstolópohár szára hosszú, ceruza-vastagságú, így könnyen megfogható.


A különféle borokhoz az alábbi poharakat célszerű alkalmazni:

  • Fehér- és rosé borokhoz olyan poharat használjunk, melynek teteje a nyíló tulipán virágához hasonló alakú, tehát alul szélesebb és fölfelé egyenletesen szűkül. Így az illatok koncentrálódnak, jobban érezhetjük őket. A poharat a száránál tartsuk, így kezünk hőmérsékletét nem veszi át az ital!
  • Vörösboroknál gömbölyded poharat alkalmazzunk, Cél, hogy a bor a pohár aljában jól szétterüljön: a szín megítélésére csak így lehet koncentrálni! A vörösbort célszerű egy kicsit levegőztetni, tehát hagyni kell a pohárban pihenni, hogy az eredeti egyensúlya helyreálljon. Egy gömbölyded, széles kehely jó célt szolgálhat a vörösborok kóstolásánál.
  • Pezsgőkhöz hosszúkás, trombitavéghez hasonló poharat válasszunk, ebben ugyanis jól megfigyelhető az ital gyöngyözése. A gyöngyözés intenzitása, finomságának milyensége adja a pezsgő legfőbb bírálati értékét, ezért törekedjünk a helyes pohárválasztásra!

Béres Szőlőbirtok
és Pincészet

Hírlevél


Leiratkozás Feliratkozás

Kosár 0

A még kellemesebb felhasználói élmény érdekében, weboldalunkon mi is cookie-kat használunk. A cookie-k használatáról további információt Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat. Elfogadom