Magunkról

45 hektáros birtokunk a tokaji borvidék mértani középpontjában, Erdőbényén, a Bényei medencében fekszik. A területet 2002-ben vásárolta családunk azzal az eltökélt szándékkal, hogy a borvidék ezen patinás részén újra csúcsminőségű borok készüljenek, melyekkel tovább öregbíthetjük a tokaji bor hírnevét hazánkban és szerte a világon. A természet szeretetét és tiszteletét, a megalkuvás nélküli minőségre való törekvést és az állandó újító kedvet hoztuk magukkal a borászatba.

 

A birtokközpont és feldolgozó megépítéséhez építészeti pályázatot írtunk ki. Az elsődleges cél természetesen a tökéletes borászati funkciók ellátása volt, emellett fontosnak tartottuk, hogy az épület minél harmonikusabban illeszkedjen természetes környezetébe, és a lehető legkisebb sebet üsse a tájon. Szerettük volna, hogy a birtokközpont építészetileg illeszkedjen Hegyaljához, Zemplén megyéhez, és építésekor elsősorban helyi anyagokat használjanak építőanyagul a szakemberek. Az épület falait ezért fehér bodrogkeresztúri és sárgás tónusú mádi mészkő burkolja. A tájhoz és a régmúlthoz való alkalmazkodás további jele, hogy az épület körülöleli a szimbólummá váló nagy diófát, és közvetlenül az évszázados régi pince, a Lőcse tanya elé épült.

 

 

A "chateau" a Magyarországon élő, ausztrál származású építész, Anthony Gall által megálmodott tervek alapján készült el 2006 májusára. Az épület összterülete 3000 négyzetméter, mely magában foglalja a szőlészeti, borászati, vendéglátói és irodai funkciókat is. Itt zajlik minden, a szőlő beérkezésétől a forgalomba kerülő, lepalackozott késztermék előállításáig. Tokaj-Hegyalja különleges szépségű szegletében megbúvó, nagy-múltú település jövőbeni fejlődése tekintetében ez a beruházás úttörő jelentőségű volt. Anthony Gall és munkatársai a tervezésért 2007 októberében Pro Architectura Építészeti Nívódíjban részesültek, valamint az épület elnyerte a 2007. évi Építőipari Nívódíjat is.


Technológiai szempontból a Béres Szőlőbirtok minden bizonnyal az ország legmodernebb feldolgozói közé tartozik, ahol a modern technika tökéletes párt alkot a hagyományokon nyugvó tokaj-hegyaljai borászati technológiával.

 

A szőlőskertünk teljes területe 45 hektár, mely a Tolcsva-Peres hegy délnyugati lejtőin, a Felhegy-Zsákos hegy déli lejtőin és az ezeket összekötő Diókút völgyben telepített szőlőkből áll. Az ültetvényeken kívül birtokunkhoz tartozik még fél hektár 2006-ban telepített szilvaültetvény (Besztercei fajta), valamint további 47,5 hektár erdős-mezős terület, melynek egy része még szőlőtelepítésre alkalmas.


A Béres Szőlőbirtok olyan hagyományosan ismert és elismert dűlőket zár határai közé, mint az Omlás, a Diókút vagy a Lőcse-dűlő. Ez utóbbi nevét Lőcse felvidéki szabad királyi városról kapta, mivel háromszáz évvel ezelőtt e terület Lőcse város tulajdonát képezte. A riolit tufás nyirok talaj, a dűlők meredeksége (néhol 35%), valamint a kiváló mikroklíma garantálja a szőlőtermesztés biztos ökológiai hátterét.


Birtokunkon kizárólag a hagyományos Tokaj-Hegyaljai fajtákkal dolgozunk, termesztett szőlőfajtáink aránya a következő: furmint (51%), hárslevelű (23%), sárgamuskotály (12%), kövérszőlő (7%), zéta (7%).

 


Birtokunkon éves szinten jelenleg átlagosan 100.000 palack kiemelkedő minőségű bort készítünk. Pincészetünk ezzel a kapacitással már mennyiségi mutatók szerint is a tokaji borvidék jelentős prémiumborászatai közé került. Első boraink a 2003-as évjáratból származnak. Ez az év nagyon jó indulást biztosított, a jó időjárásnak, a hozamkorlátozásnak és a kíméletes feldolgozásnak köszönhetően nagyon szép borokkal mutatkozhatott be a birtok. Az ígéretes kezdést további kiváló borok és szép eredmények erősítették az elmúlt 10 évben. Termékportfóliónkban egyaránt megtalálhatóak a könnyedebb, reduktív, valamint a testesebb, dűlőszelektált borok, mint a Lőcse és Omlás Furmint, valamint a Diókút Hárslevelű. A Naparany, Holdezüst és Magita Cuvée boraink tovább színesítik a palettát. Borpiramisunk csúcsán 5 és 6 puttonyos aszúink és az Eszencia állnak. Ezen kívül alkoholmentes termékünk, a 100%-ban természetes szőlőléből előállított Must szintén nagy népszerűségnek örvend fogyasztóink körében. A kíváncsiak a tradícionális eljárással készített Béres Pezsegőt és pálinkáinkat is megkóstolhatják.

 


Béres Szőlőbirtok
és Pincészet

Hírlevél


Leiratkozás Feliratkozás

Kosár 0

A még kellemesebb felhasználói élmény érdekében, weboldalunkon mi is cookie-kat használunk. A cookie-k használatáról további információt Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat. Elfogadom