Magunkról

A tokaji gyógyító hatása

A tokaji borok gyógyító hatásáról a világban számos feljegyzés, kutatás, hiedelem létezik. Általános egészségjavító hatást tulajdonítanak a tokaji boroknak, emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyításában, vérszegénység megelőzésében fontos szerepük van. Javítja a fizikai ellenálló-képességet, csontképződés szempontjából kedvező a foszfortartalma miatt.
Elődeink sem tévedtek a bor – egészségre gyakorolt - jótékony hatását illetően (egyes borokat évszázadokon át gyógyszernek tartottak, a Magyar Gyógyszerkönyv még a XX. század második harmadában is külön passzust szentelt a tokaji szamorodninak és a tokaji aszúbornak). A tudományos vizsgálatok napjainkra igazolták, hogy a mértékletes borfogyasztás kedvező hatású lehet a 45 éven felüli férfiak és az 55 éven felüli nők számára a koszorúér-betegség kockázatának csökkentését illetően. Kulcsszó a mértékletesség: nőknek naponta 1 dl, férfiaknak naponta 2 dl fogyasztása ajánlható étkezésekhez kötve. Jó hír a fehér borokat kedvelőknek, hogy a magyar fehérborok is tartalmaznak egészségvédő hatású rezveratrolt. Ebben is élen jár "a királyok bora, a borok királya", a tokaji aszú, mint ahogy abban is, hogy antioxidáns státusza 2-3-szorosa a többi fehérborénak. Louis Pasteur (1822-1895) szerint: "a bor a legegészségesebb, leghigiénikusabb ital". E nagy tudós szavai ma sem hangzanak túlzásként.

 


Béres Szőlőbirtok
és Pincészet

Hírlevél


Leiratkozás Feliratkozás

Kosár 0

A még kellemesebb felhasználói élmény érdekében, weboldalunkon mi is cookie-kat használunk. A cookie-k használatáról további információt Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat. Elfogadom