Boraink / Béres Tokaji Cuvée 2005

Béres Tokaji Cuvée 2005

évjárat: 2005
jelleg: édes
fajta: cuvée
Nyomtatás

Analitika

űrtartalom: 0.375 l
alkoholfok: 11.5 %
savtartalom: 10.3 g/l
maradék cukor: 115 g/l

Borleírás

A Lőcse dűlőről, Furmint és Hárslevelű fajták november végi töppedt, botrytises szemek szüreteléséből származó, "szüreti cuvée", mely hagyományos szamorodni technológiával készült. Közepesen égetett szerednyei hordókban erjedt, majd érlelődött több mint egy évig.

Magas szárazanyag-tartalma és maradék cukortartalma alapján akár fiatal 5 puttonyos aszúnak is tekinthetnénk. Illatában a túlérésre jellemző kajszi és füge jelennek meg, melyek a fahordós érlelés alatt kiegészültek a hordó finom vaníliás aromáival. Határozott kontúrú, egyensúlyos, kiemelkedően elegáns bor. Teltségének köszönhetően a pohárban olajos, méltóságteljes mozgású.

Díjak, elismerések

Recept:

Tokaji borgolyók csokoládékosárba rejtve

Hozzávalók
Hozzávalók (4 főre): 1 dl Béres Cuvée, 15 dkg cukor, 3 lap zselatin, 1 citrom héja, 20 dkg mascarpone sajt, 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 10 dkg margarin, 10...

Tovább

Recept:

Áfonyás túrókrém piskótatutajon

Hozzávalók
Hozzávalók (4 főre): 5 tojás, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 25 dkg tehéntúró, 1 db citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliacukor, 1 dl tejszín, 10 dkg...

Tovább


Recept:

Tokaji borgolyók csokoládékosárba rejtve

Hozzávalók

Hozzávalók (4 főre): 1 dl Béres Cuvée, 15 dkg cukor, 3 lap zselatin, 1 citrom héja, 20 dkg mascarpone sajt, 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 10 dkg margarin, 10 dkg csokoládé.


Elkészítés módja

Lisztből, porcukorból, tojássárgájából, margarinból linzertésztát készítünk, majd a tésztát hűtőben 30 percig pihentetjük, amelyből forma segítségével kosárkákat sütünk. A borban felolvasztjuk a zselatinlapokat, majd hozzáadjuk a mascarpone sajtot, a cukrot, a reszelt citrom héját, majd hűtőben néhány óráig hűtjük. A kihűlt borhabból golyócskákat formázunk, és a linzerkosárkában tálaljuk. Az ínyencek aszúban áztatott aranymazsolával is tálalhatják.

 

Borajánló

Béres Tokaji Cuvée, Béres Lőcsei Fehér Asszony

 

Recept:

Áfonyás túrókrém piskótatutajon

Hozzávalók

Hozzávalók (4 főre): 5 tojás, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 25 dkg tehéntúró, 1 db citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliacukor, 1 dl tejszín, 10 dkg áfonyalekvár.


Elkészítés módja

A tojásból, lisztből, cukorból, sütőporból piskótát sütünk, amit megkenünk áfonyalekvárral és feltekerünk. A túróból, tejszínből és az ízesítőkből könnyű krémet keverünk. A piskótákat felszeleteljük, a túrókrémet habzsákba töltjük, és a piskótára nyomjuk. A megmaradt áfonyalekvárt vízzel hígítjuk, és díszítésként tálaláskor a túrókrémre csorgatjuk.


Borajánló

Béres Tokaji Cuvée, Béres Lőcsei Fehér Asszony

 

Kosár 0

A még kellemesebb felhasználói élmény érdekében, weboldalunkon mi is cookie-kat használunk. A cookie-k használatáról további információt Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat. Elfogadom